Persbericht 29 Oktober 2015


Foto’s uit De “Flickr Pootjesglas Foto Pool”

  • 'Koopt Uw...' en 'Het binnenlopen...' van Michiel 2005 (te Leiden / Den Haag),
  • ‘Obliehoorn met ijs en slagroom...’ van Graveeratelier de Haan (Hilversum)


In 1932 werd het bedrijf Pootjes Lichtreclame Industrie in Hilversum gevestigd. Later werd de naam gewijzigd in Pootjes Gevellichtkasten Industrie. Sinds 1940 heeft het bedrijf onder de handelsnaam Pootjesglas te Hilversum zich steeds meer toegelegd op reclame uitingen e.d. -in hun eigen lettertypes- door middel van handmatige beschildering op glas.

Zo kennen we allemaal de aanprijzingen van de obliehoorns- of wafels en bekers en de prijzen per bolletje ijs in de meeste Nederlandse Italiaanse IJssalons, en vaak ook in welke smaken verkrijgbaar.

Maar ook de detailhandel/modewereld werd bediend. Zo ontwikkelde de firma Pootjesglas zijn eigen Prijssysteem, waar menig detaillist zijn- of haar artikelen letterlijk mee aanprees. En kan aanprijzen.

In later tijden legde de fa. Pootjesglas zich, naast het beschilderen op glas, ook toe op het minder milieu belastende graveren in kunststof. Met behoud van het speciale Pootjesglasgevoel, getuige bovenstaand “Rijwielen van niet cliëntèle worden verwijderd” uit 1996 in de toen al oude spelling. Dus in de twee oorspronkelijke Pootjes lettertypes. (Pootjes en Pootjes nieuw)

rijwielen

Het komt door de door de overheid gestelde doelen met betrekking tot de nieuwe milieueisen (1993), dat de firma Pootjesglas te Hilversum, na bijna zestig jaar, begin 1995 de deuren van zijn atelier moest sluiten. Omdat het aanpassen en herinrichten van het atelier t.b.v. het unieke proces van beschildering op glas te begrotelijk zou worden.

Begin 1995 kwam Libera de Haan, eerder al medewerkster bij de fa. Pootjesglas, maar op dat moment al tien jaar werkend als offsetdrukker, het vallende doek ter ore.

Zij zette zelfstandig de graveerinrichting voort onder een andere naam: Graveeratelier de Haan, maar wel op het zelfde vertrouwde adres: Langestraat 122, 1211 HC Hilversum, telefoon 035 6245078. Haar website dehaanontwerp.nl.wandrek med hr


foto-bron:

uit artikel over Pootjesglas in Hilversum zoals het was, 100 jaar markante mensen.

Uitgeverij Waanders
ISBN 90-400-1198-2


De vele clientèle van voor 1995 werd indertijd regelmatig bezocht door de Buitendienst; die bestellingen afleverde, of nieuwe opnam. Dat kon na de zomer van 1995 niet meer. Veel klanten hebben hun weg overigens altijd gevonden naar het hen bekende adres en telefoonnummer. Er is wellicht ook een grote groep mensen in de detailhandel die, nog zonder internet voorhanden, zich niet realiseerden waar Pootjesglas was gebleven...

WEBSITE
In de zomer van 1995 was er nog nauwelijks sprake van enig internet voor de massa, laat staan “effe Pootjesglas googelen!”, maar nu, in 2015, twintig jaar later is er zelfs een eigen Pootjesglas website. www.pootjesglas.nl

Dit Persbericht is er om oude klanten te laten weten dat de firma Pootjesglas voortleeft als Graveeratelier de Haan, op hetzelfde adres, met hetzelfde telefoonnummer. Dat er niet langer geschilderd wordt op glas, maar gegraveerd in kunststof. En dat er nu ook een website is.

LEVERING
De realiteit is echter dat de firma Pootjesglas in haar hoogtijdagen vele medewerkers (m/v) had, en dat Libera de Haan weliswaar Pootjesglas-werk kan leveren, maar dat zij haar bedrijf in haar eentje runt. Een vertegenwoordiger langs sturen (zoals vroeger) behoort niet meer tot de mogelijkheden helaas. En heden ten dagen heeft ze het zo druk met graveeropdrachten dat levering niet meer mogelijk is. Hilversum /Utrecht 2015


springhaver-11
© 2024  Pootjesglas.nl