Discotheek Fellini

Pootjesglas buitenbord Fellini Arena/Royale, Utrecht


Het is in de zomer van 1987 dat er in Utrecht toch nog meer antiquairs zijn dan coffeeshops, als er voorbereidingen worden getroffen voor het ombouwen van de gewelven onder het Utrechtse Stadhuis tot een enorme discotheek. En dan hebben we het niet over één danszaal maar over drie aparte ruimtes (en later zelfs vijf).

Na de zomer van 1988 wordt Fellini vergroot en kent het als het ware twee dansgelegenheden; Fellini Royale (dat al een jaartje draait) EN Fellini Arena. Royale kende de ingang rechts van het bordes van ’t Utrechtse Stadhuis. En voor Arena moest je links de trap af naar de werfkelders aan de Oudegracht.

De garderobe(1) is verplicht, maar kost je niets, de dansvloer(2) in Royale -met aan het hoofd de DJ, een restaurant “Cuchina Di Fellini"(3) met allemaal lekkers, een Cocktailbar(4) en in Arena een video-ruimte(5) vol monitoren. Het kan zijn dat daar ook nog een dansvloertje was(?).

Voorheen heeft hier jaren de linkse boekhandel De Rooie Rat gezeten. Een bepaalde tijd heeft een ex-Gemeenteraadslid (van de VVD) hier een restaurant gerund. En vanaf 24 november 1988 ging Debuut BV (van het vermaarde Café Zeezicht aan de Nobelstraat, ook wel bekend van de VARA radiogek Jack Spijkerman’s “Spijkers met Koppen") hier een vijf ruimtes doorlopende horecagelegenheid met een enorme dansvloer uitbaten.

Voor geïnteresseerden: PERSMAPPEN FELLINI (van september 1988)

Persmap 1 - als pdf bestand (21,9Mb)

Persmap 2 - als pdf bestand (1,4Mb)

®Foto in 2e pdf van Wim Ruigrok - de Volkskrant

BRON artikel Fin de Siecle - de Volkskrant van zaterdag 10 december 1988
Rob Eckhardt en Goos Leeuwenstein over hun Fellini, onder ’t stadhuis in Utrecht.
Artikel geschreven door Jaap Huisman in de Volkskrant van zaterdag 10 december 1988, pagina 35

Toen voor Fellini ter sprake kwam wat gebruikt moest vorden voor bewegwijzeringsborden en -bordjes, e.d. ging men op zoek naar een antiquair; omdat ze daar achter de winkelruit het alom bekende “Rijwielen van niet cliëntèle worden verwijderd” hadden gezien, juist toen de Debuutmedewerker zijn fiets tegen de winkelruit zette. Hij ging er binnen en de man meldde zijn bordjes uit Hilversum te betrekken, van de firma Pootjesglas. Ze namen contact op met de fa. Pootjesglas en al vrij snel kwam de toenmalige “vertegenwoordiger” met zijn monstercollectie op bezoek. En via deze meneer Fred de Haan stelden zij hun wensen samen, zodat ze uiteindelijk werkelijk prachtige kunstwerken binnen- en buiten kregen.

En dat dat vroeger simpel ging: als de man van de Lijndienst van Pootjesglas op zijn vouwfiets met monstertas op bezoek komt, zeg je wat je ongeveer wilt, Fred de Haan noteert dat allemaal, geeft suggesties hier en daar. En al vrij snel daarna kwamen de keurig verpakte bundels Pootjesglasgoederen met een bode naar Utrecht. En het zag er allemaal nóg mooier uit dan ze hadden verwacht.

Een paar gevonden (blauwe) opdrachtbonnen van de heer Fred de Haan (uit het archief) van de fa. Pootjesglas:

Klik op de bonnen voor een vergroting in een nieuw venster© 2024  Pootjesglas.nl