P.J.M. Conemans

Next

Het is in de zomer van 2014 dat Pieter Conemans en Henk bijna tegelijkertijd over Pootjesglas praten. Pieter vraagt of dat nog bestaat, en Henk antwoord dat je dan bij Graveeratelier de Haan in Hilversum moet zijn. Pieter wil zo’n zelfde prijssysteem als in de winkel van zijn vader vroeger (Tailor Since 1906) aan de Mariaplaats. En als het kan een bordje “OPEN / Please ring / s.v.p. aanbellen”, met een mechaniek aan de deurpost zodat je hem kunt wegdraaien als je NIET open bent. Henk, als trouwe Pootjesglasfan, stelt voor dan in dezelfde stijl een openingstijden-bordje te bestellen. Henk stelt hem voor dat allemaal voor hem te willen regelen, zoals vroeger Fred de Haan dat deed. Ze maken voorbeelden, sturen die op naar Hilversum. Er komt een offerte op en uiteindelijk bestellen ze de hele handel bij Libera de Haan’s Graveeratelier de Haan te Hilversum.

aankoop-conemans

De opbergcassette bevat een paar niet standaard zaken als extra houdertjes, om neer te leggen in de etalage, en meer houdertjes met pin -om bijvoorbeeld op kostuums of colberts te prikken, die houdertjes met pin kunnen tevens in de etalage.

Klik in onderstaande afbeeldingen voor een geringe vergroting.

raam-2
raam-3

De bordjes voor voor de deur worden, hoewel met het graveren aan de achterzijde eigenlijk niet zo nodig als vroeger bij de firma Pootjesglas, toen het nog om kwetsbaar glas ging, tóch verlijmd op multiplex (15mm rondom gecentreerd).

De twee bordjes zijn even breed, de multiplex dus ook in verhouding. Libera de Haan legde uit dat de bordjes eerst spiegelbeeldig zijn gegraveerd, uit kunststof, aan de achterzijde, waardoor er aan de voorkant transparantie op die plek ontstaat. Daarop wordt een speciale behandeling toegepast. En daarna wordt er een zilver- of goudverf aangebracht.

En zodoende lijkt het net of de gegraveerde gouden belettering er tóch op ligt!

Dit zijn voorbeelden met een zwarte achtergrond, met een gouden verf. Er zijn natuurlijk andere combinaties mogelijk.
Het meest voor hand liggende is zilver- in plaats van goudverf.

Zie het oude handwerk.

Onderstaand de twee bordjes aan de voor- en achterzijde. Daarna het resultaat, aan de winkelvoordeur van P.J.M. Conemans, Springweg 6 te Utrecht.

Hierboven dus de achterkant van OPEN

En hierboven dan het resultaat aan de voorzijde.

Hierboven de achterkant van de Openingstijden.

En hier het resultaat, in Pootjesglasbelettering anno 2014/15.

En zó ziet het er op de deur van Springweg 6, aan de buitenkant uit:
(allebei wegklapbaar voor indien niet open of als de werkster de ramen moet zemen):

voordeur-conemans

Anno 2021 is het wegens te grote werkdruk helaas niet meer mogelijk voor graveeratelier de Haan dit soort opdrachten nog aan te nemen.


© 2024  Pootjesglas.nl